Reiki terapie pentru minte, suflet, trupMedicamentul
In loc sa cumperi
Multe medicamente,
Mai bine ai grija
De propriul tau trup.
      Poem al imparatului Meiji

      Reiki este o metoda de vindecare dezvoltata de Mikao Usui in Japonia, la inceputul secolului 20, ca rezultat al cercetarilor experientei si dedicarii acestuia. Reiki este o energie naturala vindecatoare, care lucreaza la fiecare nivel, nu doar fizic dar si emotional, psihic si spiritual, ajutand la recapatarea echilibrului si a puterii naturale de autovindecare a organismului.

      Efectele evidente ale terapiei Reiki dar si studiile medicale au facut ca in prezent tot mai multe spitale si clinici in lume (74 numai in SUA), sectii de chirurgie, centre de oncologie, sau reabilitare si intretinere din sistemul de stat sau privat de sanatate, sa introduca terapia Reiki, alaturi de medicina clasica, ca pe o practica standard de ameliorare a starii generale de sanatate a bolnavilor, fie in afectiuni minore, fie pre si post operatoriu, fie in controlul sau ameliorarea starilor generate de boli grave cum ar fi cancerul sau SIDA.

Afectiuni si efecte ale terapiei Reiki

Afectiuni si efecte ale terapiei ReikiReiki are efect pozitiv in toate formele de afectiuni. Terapia Reiki influenteaza benefic patologii minore cum ar fi durerile de cap sau stomac, gripa si raceala, dereglari de tensiune sau stari de anxietate, dar si boli mai grave ca cele de inima, cancer, dereglari metabolice etc.

Efectele negative ale tratamentelor medicale, inclusiv ale chimioterapiei, durerile si depresiile postoperatorii sunt reduse sau eliminate. Unii pacienti au raportat vindecari complete, confirmate de teste medicale facute inainte si dupa tratamentul Reiki, iar imbunatatirea starii fizice si psiho-emotionale este cel mai des intalnit efect.

Terapia Reiki este sigura si nu interactioneaza cu nici un fel de tratament alopat, mai mult, daca pacientul se afla sub un tratament medical, el va simti ca are din ce in ce mai putina nevoie de acesta. Este necesar sa consultati medicul pentru orice modificare pe care simtiti nevoia sa o aduceti tratamentului prescris de acesta.

Efecte comune ale terapiei Reiki:

Reiki pentru un somn odihnitor si constant• reducerea stresului si a afectiunilor datorate stresului;
• relaxare;
• controlul durerii;
• reducerea anxietatii;
• reducerea depresiei;
• imbunatatirea somnului;
• imbunatatirea digestiei;
• imbunatatirea starii generale;
• cresterea stimei de sine;
• reducerea nevoii de alcool sau tutun;
• accelerarea recuperarii postoperatorii;
• reducerea efectelor secundare ale radiatiilor, chimioterapiei;
• imbunatatirea relatiilor sociale;
• cresterea intuitiei.

Afectiuni care pot fi tratate prin terapia Reiki:

• boli cardiace;
• afectiuni si traume ale sistemului muscular si osos;
• afectiuni ale sistemului reproducator;
• afectiuni respiratorii;
• disfunctii neurovegetative;
• afectiuni emotionale, psihoze medii, anxietate si depresie;
• dureri cronice;
• infertilitate;
• autism, intarzieri in dezvoltare, ADHD;
• sindrom colon iritabil, boala Chron;
• oboseala cronica;
• cancer.

Cum decurge o sedinta de terapie Reiki

Cum decurge o sedinta de terapie ReikiFiecare sedinta de terapie Reiki este adaptata pentru nevoile specifice fiecarui pacient. In timpul sedintei pacientul ramane imbracat complet dar fara incaltaminte, asezat pe o masa de masaj intr-o pozitie cat mai confortabila, timp in care terapeutul va plasa palmele usor pe sau deasupra corpului pacientului.

Cei mai multi pacienti vor simti efectele terapiei Reiki dupa prima sedinta de tratament iar beneficiile vor creste de la o sedinta la alta. In timpul tratamentului este posibil sa apara usoare senzatii specifice cum ar fi: incalzirea sau racirea anumitor parti ale corpului, senzatia de curgere a energiei, furnicaturi, senzatia de plutire, etc.

Chiar daca efectele se resimt si dupa o singura sedinta de terapie Reiki, beneficiul maxim se va atinge ca urmare a unei serii de sedinte ce se pot derula pe parcursul a catorva saptamani sau mai mult, in functie de problemele specifice fiecarui pacient. Tratamentul va fi discutat impreuna cu pacientul si va fi revizuit de fiecare data cand este necesar, in raport cu evolutia starii de sanatate a acestuia.

      Intr-o sedinta de tratament Reiki terapeutul canalizeaza energia universala si o transmite prin aplicarea mainilor deasupra/pe diferite parti ale corpului pacientului. Terapeutul nu isi utilizeaza niciodata energia personala deoarece energia universala poseda un soi de “inteligenta proprie” care ii permite sa se concentreze asupra zonelor ce trebuie tratate, fara a cauza vreun efect secundar neplacut.

      Terapeutul ii cere pacientului sa se aseze pe o masa de masaj, mai intai pe spate, apoi pe fata. Numarul de pozitii, prinderi, asezari ale mainilor, variaza de la minim 5 pana la 36 de pozitii. Astfel exista doua tipuri de sedinte: primul tip, cel scurt, cuprinde 12 pozitii ale mainilor, cel de-al doilea tip, cel lung, cuprinde maxim 36 pozitii. Terapeutul aseaza mainile pe sau deasupra corpului pacientului, incepand cu capul, timp de 2-5 minute pe fiecare pozitie iar in anumite afectiuni mai grave timpul poate sa ajunga, pe anumite zone ale corpului, pana la 15-20 de minute. La aceste doua tipuri de sedinte se mai adauga o serie de alte pozitii ale palmelor in functie de fiecare afectiune in parte.

Reiki relaxare, echilibru, vindecare      Presiunea mainilor este intotdeauna foarte usoara. Majoritatea pacientilor declara ca senzatiile simtite in momentul aplicarii mainilor sunt de caldura, raceala, dureri scurte si puternice in anumite zone ale corpului, care trec intr-un minut sau doua, furnicaturi, mancarimi. Toate aceste efecte sunt benefice pentru organism deoarece arata ca energia Reiki curge foarte adanc, vindeca si elimina energiile uzate, negative din corp. O sedinta dureaza intre 45 si 75 minute dar poate sa ajunga si la 90 de minute in cazul unei afectiuni grave care necesita mai multa energie. In timpul sedintei, pacientul este in general foarte relaxat, adoarme dupa cel mult 15 minute, in unele cazuri somnul fiind foarte profund.

      Cum se desfasoara terapia propriu-zisa: primele patru sedinte se fac consecutiv, a cincea sedinta si urmatoarele se fac la interval de 2-3 zile. Numarul de sedinte variaza de la caz la caz si in functie de gravitatea bolii. Toate aceste detalii se stabilesc de catre terapeut si apoi de comun acord cu pacientul, in functie de starea fiecaruia.

      In timpul sedintelor de tratament Reiki, nu este nevoie ca pacientul sa se concentreze. Aceasta energie nu poate fi manipulata. Intotdeauna ea se duce in locurile in care este cea mai mare nevoie de ea si numai in cantitatea de care are nevoie corpul pacientului.

      Este recomandat sa se practice Reiki cu regularitate, daca se poate zilnic sau o data pe saptamana, pentru cei care stiu ca nu au nici o boala sau afectiune. Procedand in acest mod vom tine medicul la distanta.

      Sedinta de tratament Reiki se deruleaza ca un mic “ritual”: eu ma retrag intr-un loc linistit, bine aerisit, elimin toate sursele si gandurile care nu sunt benefice, pun o muzica de relaxare, de meditatie, specifica Reiki. In timpul sedintei este recomandat ca pacientul sa nu poarte bijuterii, ceasuri, curea cu catarama metalica, imbracamintea sa fie cat mai comoda, sa lasati deoparte telefoanele mobile. In timpul sedintelor Reiki ma va conduce intuitia. Palmele se aseaza usor pe corp, sau la o distanta care sa nu deranjeze.

Atentie! terapeutul Reiki nu da niciodata diagnostice!!! Eu am grija ca persoana care primeste tratamentul Reiki sa nu intrerupa relatia cu medicul sau. Nu este intentia mea sa-i iau locul. Reiki nu inlocuieste medicina traditionala ci poate fi un element complementar extrem de eficient al acesteia si poate chiar salva vieti. Se poate intampla ca, in urma tratamentelor Reiki, “pacientul” sa fie capabil sa renunte la medicamentele sale, dar aceasta renuntare este propria lui decizie si in urma unor consultatii medicale adecvate.

      Nu trebuie pierdut din vedere ca Reiki este in primul rand o metoda de lucru cu propria persoana (“autovindecare”) si apoi cu pacientul care te solicita. Daca se restabileste echilibrul interior, vor disparea cauzele bolilor si chiar bolile in sine. Daca exista posibilitatea, si va dau acest sfat din proprie experienta, trebuie sa faceti tratamentul complet, in sensul ca nu e bine sa va opriti dupa primele doua trei sedinte, cand incepeti sa va simtiti bine ci trebuie sa continuati pana cand toate organele dumneavoastra isi recapata echilibrul si functioneaza la intreaga capacitate, sa deveniti, cum se spune, ”sanatos tun”. In timpul tratamentelor complete fiecare organ important, fiecare centru energetic se incarca cu energie vitala, restabilindu-se astfel “ordinea interioara”. In acelasi timp sistemul imunitar se intareste si, odata cu el, functionarea inimii, a ficatului si a rinichilor. Incepe procesul de dezintoxicare a intregului organism, se elibereaza energiile blocate si exemplele beneficiilor pot continua.

Care sunt explicatiile anumitor stari pe care le simte atat terapeutul cat si pacientul?
Furnicaturile: de obicei semnaleaza prezenta unei inflamatii, dar faptul ca e vorba de o inflamatie acuta sau cronica se va putea observa numai pe baza senzatiilor directe. Poate insemna insa si o lipsa de energie.

Senzatia de raceala: poate fi un blocaj vechi de energie, care influenteaza puterea de viata a organismului, dar poate semnaliza si lipsa unui organ. Pentru dizolvarea blocajelor energetice este nevoie de o munca perseverenta.

Senzatia de fierbinteala: arata faptul ca energia vitala este bine primita si ca este nevoie de o cantitate mult mai mare de energie pozitiva. Senzatia de caldura este cea mai frecventa senzatie in timpul sedintelor de terapie Reiki. Cu cat mai intesa este aceasta senzatie, cu atat mai mare este nevoia de energie Reiki.

Senzatia de lipeala/de atragere ca un magnet: inseamna existenta unei nevoi acute de mai multa energie. In urma umplerii cu energie a acelei zone, aceasta senzatie va dispare.

Senzatia de respingere: este vorba de un blocaj foarte vechi de energie, sau energia Reiki este refuzata de organism. Se recomanda o discutie pentru clarificarea problemei cu persoana respectiva si constatarea daca pacientul este dispus sa constientizeze problema cu care se confrunta in vederea continuarii terapiei Reiki.

Senzatia de curgere (flow): semnifica faptul ca terapia Reiki este bine primita si energia circula fara oprelisti prin tot organismul.

Senzatia de durere: poate fi un semnal pentru eliberarea unor energii blocate, dar o durere estompata poate semnaliza si o aglomerare de energie.

In concluzie, nu exista reguli stricte in terapia Reiki. Sedintele de Reiki difera unele de altele. Cel care canalizeaza energia Reiki si cel care primeste aceasta energie nu au in mod obligatoriu aceleasi senzatii. Important este sa nu ne descurajam, sa ne ascultam intuitia si palmele, deoarece acestea sunt cei mai buni sfetnici.

Aflati mai multe detalii pe aceasta tema pe blogul meu.