Su Jok este o sistematizare moderna a reflexologiei si acupuncturii traditionale. Bazele acestui sistem au fost dezvoltate de prof. Park Jae Woo din Coreea, om de stiinta de o inalta spiritualitate, cu profunde cunostinte de medicina. Cuvantul corean Su inseamna mana iar cuvantul Jok inseamna picior.

Principalele calitati ale terapiei Su Jok:
– Eficacitatea inalta
In cazul aplicarii corecte efectul pronuntat apare in cateva minute, uneori in cateva secunde.
– Inofensivitatea absoluta in utilizare
Acest sistem nu este inventat de om ci de natura, omul fiind cel care l-a descoperit. In aceasta consta cauza puterii si inofensivitatii lui. Stimularea punctelor corespondente duce la vindecare.
– Universalitatea metodei
Cu ajutorul terapiei Su Jok se poate trata orice parte a corpului, orice organ, orice articulatie.
– Accesibilitatea metodei pentru fiecare om
Este accesibila oricarei varste. In terapia Su Jok nu trebuie invatat nimic pe de rost sau memorat. Ce se invata pe de rost se uita. Este suficient sa fie inteleasa metoda o data, pentru a o putea folosi toata viata.
– Simplitatea utilizarii
Mana si cunostintele sunt intotdeauna cu dumneavoastra. Iar un instrument potrivit veti putea gasi fara dificultate
Aceasta metoda de tratament este foarte usor de insusit si da rezultate semnificative si rapide.

      In afara de stabilirea sanatatii organismului, acest complex de tehnici accelereaza cresterea mentala, emotionala si spirituala si poate schimba in mod practic si pozitiv intreaga viata a celui care il aplica, in mod uimitor.
– ajuta sa traiti meditatia profunda
– cladeste si mentine sanatatea, longevitatea si bunastarea prin influenta pozitiva asupra tuturor sistemelor, organelor, cailor de circulatie a energiei cat si prin imbunatatirea echilibrului hormonal si a substantelor chimice benefice secretate la nivelul sistemului nervos
– indeparteaza factorii dezarmoniosi mentali si emotionali cum ar fi mania, depresia, anxietatea, stresul tristetea, frica, etc.
– creste capacitatea de invatare, creativitatea, intuitia, concentrarea, eficienta muncii si intelepciunea
– creste capacitatea de a aborda orice situatie cu o minte clara si calm
– creste vitalitatea cu scaderea nevoii de somn, in acelasi timp insa ramanand plin de
viata si vitalitate
– imbunatateste relatiile la munca si acasa
– ajuta in reusita
– transforma toate tipurile de suferinta din viata in zambet
– protejeaza omul de factori anti-zambet
– ghideaza pe fiecare catre scopul adevarat al vietii sale si catre implinirea sa
– crearea mediului unei lumi a zambetului.

Puncte de corespondenta a organelor interne in mana in Su Jok:

Sistemele de corespondenta bazic (standard) in maini si picioare in Su Jok:

Sistemele de corespondenta bazic (standard) in maini in Su Jok:

Puncte de corespondenta a organelor interne in picior in Su Jok:

Sistemul de corespondenta tip “insecta” in degetele mainii si ale picioarului in Su Jok:

Pe fiecare din degetele mainilor si picioarelor este reprezentat sistemul curativ al „insectei”, in care ultima falanga corespunde capului, a doua falanga corespunde cutiei toracice, iar prima regiunii abdominale.

Asemanarea formelor semintelor cu formele organelor interne in Su Jok:

Degetul mare – Capul. Explicarea similitudinii intre maini si corp in Su Jok:

      Pe maini si labele picioarelor se situeaza sisteme de puncte cu activitate inalta corespunzatoare tuturor organelor si partilor corpului. Stimularea lor are o actiune curativa si profilactica pronuntata. Punctele de pe maini si labele picioarelor sunt situate intr-o ordine stricta, reflectand la o scara mai mica structura anatomica a organismului.

      Corpul si sistemele corespunzatoare lui se afla intr-o interactiune continua. La imbolnavire unda „de semnalizare” porneste din organul sau dinspre partea corpului afectata, spre punctul corespunzator si il excita, punctul devenind dureros. In momentul stimularii punctului apare unda „curativa” care exercita o influenta de normalizare asupra organului afectat.

      In timpul mersului, alergatului, lucrului manual are loc stimularea fireasca a punctelor conforme si protejarea corpului de boli. De aceea toti stiu ca cel mai bun leac este miscarea si lucrul fizic.

      Daca stimularea fireasca a punctelor si a zonelor conforme este insuficienta, omul poate sa se imbolnaveasca. In acest caz stimularea precisa si exacta a punctelor, de obicei, da rezultate bune.

      Terapia Su Jok inseamna eficacitate inalta, inofensivitate si simplitate. Pentru profilaxie si autotratare ea poate fi folosita de orice persoana chiar daca nu are pregatire medicala speciala. Din toate partile corpului omenesc mana se aseamana cel mai mult cu el. In ce consta aceasta asemanare?

METODE DE TRATATMENT Sl DE STIMULARE A PUNCTELOR

      Eficacitatea tratamentului Su Jok conform sistemului corespondentei mainilor si picioarelor se evidentiaza mai bine in cazurile afectiunilor localizate intr-un sector mai mic al corpului (in regiunea ficatului, stomacului, urechii etc). La stimularea corecta a punctului corespondent gasit are loc nu numai inlaturarea durerii ca in cazul utilizarii analgeticilor, ci si inlaturarea cauzelor durerii, normalizarea curentilor energetici in regiunea afectata a corpului.

      La efectuarea tratamentului Su Jok sunt necesare rabdarea, minutiozitatea, stabilirea precisa a locului aflarii punctului corespondent si stimularea lui corecta.

      Pentru a gasi punctul curativ corespondent organului sau partii bolnave a corpului, trebuie stiut cum se proiecteaza corpul uman pe mana sau laba piciorului (vezi Capitolul II). Acest lucru va va permite sa stabiliti aproximativ locul situarii punctului curativ, apoi, prin apasari uniforme cu un chibrit, un creion ascutit sau cu o bagheta speciala de diagnosticare, se poate gasi locul punctului curativ de corespondenta.

      Punctul curativ este intotdeauna dureros!
      Punctele presupuse trebuiesc apasate cu forta egala si este foarte important sa nu fie apasate puternic de la inceput. Atunci pe diferite puncte veti gasi unul sau cateva cu dureri acute. Daca nu ati gasit puncte dureroase in zona presupusa a mainii sau labei piciorului mariti forta apasarilor si studiati din nou toate punctele.

      Daca veti apasa prea puternic de la bun inceput cu betisorul de diagnosticare, multe puncte vor reactiona si nu veti putea sa-l alegeti pe cel mai dureros si, implicit, pe cel mai eficient.

      Punctul curativ se manifesta prin aceea ca la apasarea lui apare un reflex locomotor (din cauza durerii acute).

      Gasirea exacta a punctului garanteaza doar jumatatea succesului. Pentru atingerea efectului curativ trebuie sa stiti cum sa stimulati corect. Acest lucru se poate efectua prin metode diferite.

MASAJUL CU BAGHETA

      Dupa gasirea punctului trebuie sa-l apasati destul de puternic cu bagheta de diagnosticare (puteti folosi oricare alt obiect neascutit cum ar fi un chibrit, un pix, ori chiar propria unghie). Dupa disparitia durerii din locul aplicarii masajului cu bagheta puteti continua masarea punctului prin miscari rotative in directia si contra directiei acelor de ceasornic cu o forta mai mare. Trebuie sa masati punctul curativ pana la disparitia completa a durerii restante si aparitia caldurii, in acest moment tratamentul poate fi oprit fiindca simptomele afectiunii acute pot disparea complet. Daca in zona corespondenta ati gasit cateva puncte dureroase trebuie sa le tratati consecutiv prin metoda indicata in cazul afectiunilor cronice actionarea punctelor doar o singura data nu este suficienta. Punctele gasite corect trebuiesc masate cu forta cate 3-5 minute, fiecare de 3-4 ori zilnic, pana la ameliorarea situatiei.

      Masarea multipla a zonelor corespunzatoare duce la ameliorarea situatiei, in unele cazuri efectul fiind foarte rapid. Straduinta nu va fi zadarnica si curand veti simti schimbari surprinzatoare ale starii dumneavoastra.

TERAPIA CU AJUTORUL SEMINTELOR in SU JOK

      Aceasta metoda este deasemenea foarte eficienta. Ea consta in fixarea cu ajutorul unui plasture pe punctele curative de pe maini si picioare a boabelor de hrisca, orez, grau, mar etc. Dupa masajul minutios al punctelor, pe ele se aplica semintele. Pentru un efect mai benefic se recomanda a nu le scoate 24 de ore. Periodic (la fiecare 3-4 ore) este necesar sa efectuam un masaj prin apasarea semintelor cu miscari simultane rotative. Mancarimea, intepaturile, aparitia durerii, caldura sunt primele semnale ale faptului ca a inceput efectul energiei naturale a semintelor asupra punctelor active. A doua zi se aplica alte seminte si procedura se repeta.

      O astfel de metoda este deosebit de eficienta in cazul bolilor cronice vechi, insotite de dureri permanente, in cazul afectiunilor articulatiilor si de asemenea pentru tratarea copiilor, fiindca ei sunt foarte receptivi la astfel de actiuni.

      Se permite aplicarea unor seminte separate pe punctele dureroase sau se acopera cu ele intreaga zona corespunzatoare organului bolnav. Semintele utilizate pentru tratament trebuie sa fie intacte, proaspete, capabile sa incolteasca.

      Intrucat tot corpul omenesc se proiecteaza pe mana si laba piciorului, deasemenea pe fiecare deget al mainii si piciorului, o metoda eficienta de profilaxie si tratare a bolilor este masarea degetelor mainilor si picioarelor cu inelul elastic.

      Inelul trebuie imbracat pe deget si se efectueaza masajul zonei corespunzatoare partii corpului afectate pana la inrosire si aparitia senzatiei de caldura. Aceasta procedura trebuie repetata de cateva ori pe zi.

MASAJUL PROFILACTIC MANUAL ASUPRA MAINILOR Sl PICIOARELOR in SU JOK

      Cercetati atent din ambele parti mainile si labele picioarelor cu degetul mare si cel aratator. Veti gasi zone dureroase, diferite infiltratii, zone spasmate ale muschilor. Toate acestea sunt semnalele inceperii neregulilor din organismul dumneavoastra. Astfel de zone trebuiesc masurate bine cu degetele pana la aparitia senzatiei de caldura, disparitia durerii si infiltratiilor.

      Daca va cunoasteti organul afectat sau slabit masati meticulous zona corespunzatoare lui.

      Retineti ca masajul varfurilor degetelor si placilor unghiilor este foarte folositor. Aceste portiuni corespund creierului. in plus, pe ele este proiectat tot corpul omenesc in forma mini sistemelor de corespondenta (vezi capitolul IV). De aceea varfurile degetelor trebuie masate pana la aparitia senzatiei constante de caldura. Acest lucru influenteaza benefic intregul organism.

      In cazul afectiunilor cronice grave care ating mai multe organe si sisteme ori portiuni vaste ale organismului trebuie sa va adresati medicilor calificati – specialisti in terapia Su Jok. Ei efectueaza un tratament metafizic, cunosc si alte posibilitati ale metodei, care necesita un studiu profesionist indelungat. Acest fapt permite atingerea unei eficiente inalte a tratamentului si micsorarea duratei lui.

Mai multe detalii pe aceasta tema pe blogul meu.